20 mei 2015

Ondernemen voor de toekomstWe staan inmiddels niet meer aan het begin van een nieuwe tijd, we zitten er midden in. En dat worden we ons steeds meer bewust. De dingen gaan anders en zullen ook structureel anders aangepakt moeten worden. Hoe, daar is nog niet goed een vinger op te leggen. Er wordt volop geëxperimenteerd.

Ondernemen in deze tijd is geen sinecure. De zaken anders aanpakken en ondertussen zorgen dat de inkomstenstroom niet terugloopt, ga er maar aan staan. De ’oude’ methode werkt niet meer, maar hoe de nieuwe er uit ziet is nog niet duidelijk. Het is een organisch proces dat nog steeds in ontwikkeling is. Je zal het pad zelf moeten aanleggen, leren door te proberen. Maar waar moet je dan rekening mee houden?

 

Blik op de toekomst

 

We pakken de Trendrede 2014 en 2015 er maar eens bij. Deze jaarlijkse publicatie wordt samengesteld door een groep vooraanstaande trendwatchers en toekomstdenkers. Zij blikken terug, kijken vooruit en geven hun visie. In de Trendrede 2014 gaven zij in grote lijnen 3 ontwikkelingen aan:

 

Groei van innovatie

Het stuwmeer aan innovatie groeide met kleine stapjes in Nederland. De echte stroom moest nog op gang komen en liet zich nog te vaak hinderen door striktere regel- en wetgeving.

 

Zelforganiserende dwarsverbindingen

Na decennia lang in een verzorgingsstaat te hebben geleefd, was de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid verschraald. We zijn inmiddels wakker geschud door alle gevolgen van bezuinigingen.


Het heeft gewerkt, want steeds meer bedrijven zijn zelforganiserend en leggen verbindingen aan om samen verder te ontwikkelen, de zelforganiserende dwarsverbindingen. Geen verbinding meer vanuit afhankelijkheid, maar vanuit eigen kracht.


Fluïde ecosystemen

Hierdoor zijn nieuwe, fluïde ecosystemen ontstaan, gebaseerd op vertrouwen, transparantie, wederkerigheid en duurzaamheid. Niet langer lineair, maar circulair. Er zijn geen rechttoe rechtaan productielijnen, maar wel ronde, natuurlijke, organische en biologische, zelfs holistische, wegen. We stappen uit statische systemen en gaan dynamische verbindingen aan.

Tot zo ver 2014. In 2015 zetten de trends door en is ’het hek van de dam’, zo zeggen de trendwatchers. Nederland kent inmiddels een krachtige zwerm eigenwijze systeemprikkers en we zijn steeds meer gaan ’doen’. We zijn begonnen aan de wederopbouw van betekenis, waarin betrokkenheid en duurzaam denken én doen een belangrijke rol spelen. En als ingrediënten voor een nieuwe tijd kunnen we niet meer om voeding heen.

 

Goed, wat kan je hier nu mee als onderneming?

 

Er is behoefte in de samenleving ontstaan aan authenticiteit, zingeving (van betekenis zijn), betrokkenheid en zelfbeschikking. Dat zijn ontwikkelingen om rekening mee te houden.

 

Authenticiteit: laat zien wie je bent

 

Mensen willen zien wie je werkelijk bent om weer vertrouwen te krijgen. Want na alle ’schandalen’ is het wantrouwen gegroeid. De authenticiteit speelt daarnaast ook een belangrijke rol om het onderscheid aan te geven: waarom zal ik voor jouw bedrijf kiezen en niet voor die ander? De identiteit van het bedrijf is de onderscheidende kracht en maakt je authentiek.

De consument verwacht dus oprechtheid en duidelijkheid.

 

Van betekenis zijn: de zin van het leven

 

En wanneer heeft dat wat je biedt ’zin’? We hebben lang gedacht dat we gelukkig werden van nieuwe spullen en daar heeft de markt gretig op ingespeeld. Maar nu we allemaal de gevolgen zien én voelen van de consumptiemaatschappij, is het harde besef gekomen dat zingeving meer is dan een geluksmoment door een aankoop (waarvoor je soms veel geld hebt moeten lenen tegen hoge rentes). We voelen ons bekocht.

Bekommer je om de mensen en de wereld om je heen.

Welke maatschappelijke ontwikkelingen staan centraal in jouw onderneming?

Oprechte betrokkenheid die draait om meer dan alleen omzet behalen, zorgt voor een trouw publiek die gelooft in de waarde van jouw organisatie of onderneming.

 

Zelfbeschikking: delen en meedoen

 

Het kunnen beschikken over producten of diensten wanneer je dat zelf wilt. Door de razendsnelle technologische ontwikkelingen zijn de mogelijkheden oneindig. Zowel voor ontwikkeling als voor gebruik. We hebben allemaal kunnen zien dat iTunes al snel werd ingehaald door Spotify. En dat Netflix (en Popcorn) voor de nieuwe generatie het ultieme ’televisiekijken’ is.

We laten ons niet meer dwingen tot beperkt gebruik op beperkte momenten. We gaan van kopen en bezitten naar gebruiken en delen. En we willen er vooral zelf verder mee ontwikkelen.

 

Onlosmakelijke verbintenis

 

Al deze ontwikkelingen en behoeften staan met elkaar in verband. De nieuwe fluïde ecosystemen zijn een gevolg van de zelforganiserende dwarsverbindingen. Die weer aangejaagd worden door het stuwmeer aan innovaties. En innovaties prikkelen ons weer tot het bedenken van nieuwe mogelijkheden voor een duurzame en gezonde leefomgeving.

Niets is meer lineair, we denken in cirkels. Zo creëren we een nieuwe groei, waar niet langer de economie de motor is, maar een groei die in balans is met natuur en leefomgeving. En die meer waarde creëert dan alleen munten en biljetten.

 

Ondernemen in een nieuwe tijd

 

Wie open staat voor vernieuwing en nieuwsgierig is naar dat wat het brengen gaat, zal een bijdrage leveren een deze nieuwe groei. En hoe goed voelt dat!

Durf te ondernemen en houdt ogen en oren open voor wat er buiten je eigen sector gebeurt. Stap je bedrijf eens binnen als bezoeker en vraag je af of het voldoet aan de huidige ontwikkelingen die jij zelf zou verwachten.

Wat we zeker weten is dat de stroom aan ontwikkelingen en mogelijkheden steeds sneller gaat. Wie niet verder kijkt dan morgen, staat vandaag al stil. Werk aan de winkel dus!Hier kan je Trendrede 2014 en Trendrede 2015 lezen.
Lees ook eens De mens en de vooruitgang


Reacties