16 March 2017

Hoe kiezen eenvoudig wordtVrolijk huppelt hij het bos in. Daar gaat hij, zoals hij al jaren gewoon is, zijn geldzaken regelen. Tot hem het gevoel bekruipt dat er iets niet klopt. Zijn bos verandert. Maar ja, ‘van bank veranderen is ook weer zo wat…’. Gewoontedier en Stropdas brengen in de nieuwe commercial van de ASN Bank op ‘geanimeerde’ wijze de boodschap over.

Oké, het is reclame, maar chapeau voor de makers van deze campagne die de toch wel serieuze boodschap van ASN zo toegankelijk en vrolijk weten te brengen. Het tovert bij mij in ieder geval een lach op het gezicht en trekt mijn aandacht. Iets wat veel banken al lange tijd niet meer voor elkaar krijgen. Waarom zij dan wel?Een onderscheidende aanpakZowel de ASN bank als de Triodos bank zijn in de bankwereld een eigen weg ingeslagen. Met als doel de waarde van geld te verduurzamen. Iets waar ze al lang voor de crisis mee begonnen zijn. Vanuit de visie dat het anders kan én moet, als we iedereen kwaliteit van leven gunnen.
De onderscheidende aanpak van beide banken spreekt tot de verbeelding. Het raakt aan wat de mensheid bezighoudt. Het verhaal is oprecht.

Dezelfde oprechtheid zie ik terug in hun commercial. De boodschap heeft inhoud en is met zorg vormgegeven. Een creatief bureau heeft de ruimte gekregen om de juiste vertaling te maken van de ASN-gedachte en het ASN-gevoel.

Pure commercie?Voor sommigen druist het tegen het gevoel in, een ideologische instelling of onderneming die zich op een ‘commerciële wijze’ verkoopt. ‘Het draait uiteindelijk toch altijd om de centen’, zei een kennis laatst tegen me. Met geld kunnen ze er een mooi verhaal van maken. Met geld maak je geld.

Maar die tijd is wel geweest. We laten ons niet zo snel meer verleiden door 'mooie praatjes en plaatjes', daar is meer voor nodig.

 Maak kiezen eenvoudig

 

Mensen kiezen steeds bewuster. Zowel de inhoud als de buitenkant moeten tot de verbeelding spreken. Door zichtbaar onderscheidend te zijn, met een goed verhaal en een aansprekende boodschap bied je mensen een kans om die bewuste keuze te maken.

Het geeft een goed gevoel dat er een bank is die het beste voor heeft met mijn geld en het behoud van de wereld. 'Kies voor verandering' zegt ASN, met een knipoog naar de verkiezingen. Zij hebben gekozen voor verandering en bieden mij de mogelijkheid dat ook te doen. Met hun diensten en producten, maar ook door mij te inspireren met een originele en met zorg gemaakte animatie.

‘En voor hetzelfde geld kies je dan voor een duurzame bank’, net als Gewoontedier. Zo gaan we niet zweven, maar maak je de keuze om met beide voeten op een gezonde aarde te staan.

 


De commercial van ASN.


Lees ook eens Een goed begin ben je zelf

 


Reacties

Pauline schreef op 16 Mar 2017

Op advies van @decorrespondent heb ik één groot onderwerp, dat de hele samenleving raakt, genomen om de partijprogramma's te vergelijken. Samen met een iets kleiner, maar voor mijzelf belangrijk onderwerp was de keuze ineens veel gemakkelijker. Twee partijen deden het op het grote onderwerp bijna even goed. Het kleine onderwerp gaf de doorslag. Zo heb ik het voor mezelf behapbaar gehouden. Ik heb geen debatten gekeken. De balans tussen inhoud en vorm vind ik zoek, het gaat vooral om wie is de best getrainde debater.